המסלול הנכון לבחירת הדרך בחיים הוא נושא מורכב, מלא חלומות ופחדים גם יחד. מהרגע שאנחנו מסיימים את בית הספר, במהלך השירות הצבאי או דווקא באמצע החיים כשנמאס מהשגרה, תמיד עולה השאלה הגדולה – "מה עכשיו?" בחירה בדרך הנכונה לחיים אינה רק עניין של בחירת מקצוע; היא קשורה בהגשמה עצמית, בתחושת משמעות, ובחיבור לערכים האישיים שלנו. במאמר הבא נעמיק בתהליך הזה, נבין כיצד ניתן לזהות את הכיוון המדויק עבורנו, וכיצד להתגבר על מכשולים נפוצים שעלולים למנוע מאיתנו לצעוד בביטחון במסלול החדש.
בחירת דרך בחיים אינה עניין של רגע. רבים מאיתנו מגיעים לצומת דרכים כמה וכמה פעמים לאורך השנים: בתום התיכון, אחרי הצבא, בסיום תואר או אפילו באמצע קריירה מצליחה, כשאנחנו מרגישים שמשהו חסר. לא משנה באיזה שלב בחיים אתם נמצאים – השאלות דומות: "האם זה מספיק מעניין אותי לטווח ארוך?", "האם זה יאפשר לי את סגנון החיים שאני מבקש?", "האם יש לי את הכלים המתאימים כדי להצליח?" השאלות הללו חשובות, כי הן מעידות על הרצון להרגיש מסופקים, להרגיש שאנחנו במקום הנכון ולא סתם "מעבירים את הזמן".
אם ננסה לפרק את החיפוש אחר המסלול הנכון לגורמים, נוכל לזהות כמה אבני יסוד חשובות. הראשונה היא זיהוי הערכים והאמונות שאנחנו מחזיקים בהם. ערכים הם המצפן המוסרי שלנו; הם מלמדים אותנו מה חשוב לנו באמת. למשל, יש מי שיחפש ביטחון כלכלי גבוה, בעוד אחרים יתעדפו יצירתיות וחופש אישי מעל הכול. כשאנחנו מודעים לערכים שלנו, אנחנו מסוגלים לבחון הזדמנויות ומקצועות דרך משקפי "מה חשוב לי באמת".
הגורם השני הוא התשוקות והכישרונות. האם יש נושא שמדליק אתכם עוד מילדות? אולי תחום שתמיד הרגשתם בו נוח, או תחום שאתם מוכנים ללמוד עליו עוד ועוד בלי להשתעמם? לעתים אנשים חושבים שאם אין להם כישרון יוצא דופן – אין להם מה להציע לעולם. זו טעות נפוצה. תשוקה והתמדה מניעות אנשים לפרוץ דרך בתחומים שבהם לא ניחנו בכישרון מולד. מה שבאמת חשוב זה הנכונות להשקיע זמן ואנרגיה כדי ללמוד ולפתח את היכולות הנדרשות.
הגורם השלישי הוא היכולת להסתכל על העולם שסביבנו – על הצרכים, הטכנולוגיות המשתנות וההזדמנויות הצצות מדי יום. בחירת המסלול הנכון לחיים אינה מתקיימת בוואקום; חשוב לבדוק מה קורה בשוק העבודה או בסביבת היזמות, להבין אילו מקצועות מתפתחים ואילו כישורים נדרשים כדי להצליח. עם זאת, אסור שנתפשר על מי שאנחנו רק כדי להתאים את עצמנו לדרישות השוק. האתגר הוא למצוא את נקודת המפגש בין מה שאנחנו אוהבים ויכולים לתת לעולם, לבין מה שהעולם מוכן להעריך (כלומר, לשלם עליו או לתמוך בו).
חשוב לזכור גם ש"נכון" הוא לא בהכרח "קבוע". המסלול הנכון היום עשוי להיראות אחרת בעוד חמש שנים. בשונה מבעבר, כשהעולם היה יציב יותר ואנשים נטו להישאר באותה עבודה לאורך כל חייהם, היום יש לנו חופש גדול לשנות כיוון. במקום לחכות עד לגיל מאוחר ולהתחרט שלא ניסינו, עדיף לצאת לדרך, להתנסות, לראות איך זה מרגיש בפועל, ואז לבצע התאמות.
בדרך, אנו עלולים להיתקל בפחדים. יש פחד מכישלון ("מה אם לא אצליח?"), פחד מביקורת ("מה יחשבו עליי?"), פחד מבזבוז זמן ומשאבים. כדי להתגבר על הפחדים, צריך להכיר בהם ולהבין שהם חלק טבעי בתהליך. לרוב, ההחלטות הגדולות בחיים מלוות בתחושת חוסר ודאות, וזה בסדר. לפעמים, עצם ההסכמה להיות בחוסר ודאות מתגמלת יותר מכל, כי בסופו של דבר אנחנו לומדים לצמוח ולהתגבר על מכשולים.
מעבר לכך, אחד המרכיבים שמקלים על בחירה במסלול הוא סביבה תומכת. אנשים שמאמינים בכם, מנטורים או קולגות שכבר הלכו בדרך דומה ויכולים לשתף מהניסיון שלהם, ומערכת של משוב והכוונה שתעזור לכם להבין מתי אתם בדרך הנכונה ומתי צריך לשנות משהו. לעתים, עצה אחת ממישהו מנוסה חוסכת לכם טעויות של חודשים או שנים.
באופן אישי, גם אני התמודדתי עם התלבטויות רבות: האם לבחור בלימודים אקדמיים כדי לקבל תואר וביטחון מקצועי, או אולי דווקא ללכת על יזמות והקמת חברה משלי – בלי תארים, אבל עם המון תשוקה ליצור ולפתח רעיונות? בסופו של דבר, החלטתי לבחור בנתיב היזמות, ולמרות הקשיים שהיו בדרך, אני יכול לומר בלב שלם שזו הייתה אחת ההחלטות המשמעותיות והמספקות שקיבלתי בחיי. הדרך הזו כולה למידה מתמדת, גדילה אישית, והזדמנות ליצור שינוי בעולם בהתאם לערכים שלי.
כדי לעזור לך להתקדם בביטחון לעבר הבחירה האישית שלך, ריכזתי למטה כמה שאלות נפוצות של אנשים שנמצאים בצומת דומה:
שאלה: "איך אני יודע שאני לא מבזבז את הזמן שלי על מסלול שלא יתאים לי בעתיד?"
תשובה: אין דרך להבטיח במאה אחוז שמה שתבחר/י היום יהיה נכון גם מחר. העולם משתנה, והצרכים שלנו משתנים איתו. הדרך להתמודד עם החשש הזה היא לצאת לדרך בצורה גמישה – ללמוד, להתנסות, לראות אם הדברים מתחברים. אם תתמיד/י ללמוד ולהשקיע, גם אם המסלול הנוכחי לא יתאים בעוד כמה שנים, הכישורים שתרכוש/תרכשי ישמשו אותך בהמשך.
שאלה: "מה עושים כשהמשפחה או החברים לוחצים לבחור במשהו 'בטוח' יותר?"
תשובה: הלחץ מהסביבה טבעי, כי האנשים שאוהבים אותך דואגים לעתידך. חשוב להקשיב להם, אבל גם להתמקד במה שמרגיש לך נכון. במקרים רבים, כדאי להסביר להם את הצעדים שאתה עושה כדי לצמצם סיכונים – למשל, ליצור תוכנית עסקית או להירשם לקורס מקצועי – וכך הם עשויים לראות שהבחירה שלך אינה אקראית אלא מחושבת.
שאלה: "ואם יש לי כמה תחומים שמעניינים אותי, איך אדע במה לבחור?"
תשובה: אפשר להתנסות במקביל בכמה תחומים, לפחות באופן חלקי. למשל, לעבוד במשרה חלקית בתחום אחד, ולהתנדב או ללמוד תחום נוסף. כך, תביני במה את באמת מוצאת עניין לאורך זמן. לעתים קרובות, ניסיון מעשי מבהיר לנו מה באמת מתאים לנו ומה מרתק אותנו מספיק כדי להשקיע בו לטווח ארוך.
שאלה: "איך להתגבר על הפחד מכישלון שממש עוצר אותי?"
תשובה: פחד מכישלון הוא מנגנון הגנה טבעי. במקום לנסות למחוק אותו, עדיף ללמוד לקבל אותו ולהשתמש בו כמדריך להיערכות נכונה. הכיני תוכנית, הציבי יעדים ריאליים, בקשי עצות ממומחים בתחום, וכך תפחיתי את הסיכון. כישלון הוא גם חלק מהתהליך – דרכו לומדים מה לא עבד, ומשפרים להמשך.
לסיכום, המסלול הנכון לבחירת הדרך בחיים איננו נוסחה אחידה לכולם. הוא תהליך גילוי שמחייב כנות, מודעות עצמית ופתיחות לשינויים. מה שנכון עבורך היום עשוי להשתנות בעוד מספר שנים, וזה בסדר גמור. החשוב הוא לפתח את המסוגלות להקשיב לעצמך, לחקור את האפשרויות סביבך, ולהעז לעשות צעד קדימה גם כשלא הכול ברור.
לא סתם פתחנו את מכללת הורייזן (הורייזן אקדמי) לאנשים שיודעים שהם יהיו טובים בכל מה שיתעסקו בו, אבל לא ימצאו את השעמום במוקדם או במאוחר. היה לנו חשוב לפתח מקום שמכיל ויודע לחבר בין הבין אדם היזם לבין האדם שמחפש את המקצוע הנכון עבורו עם החופש והעזרה לאנשים ויצירת שינוי משמעותי בחיים של אחרים.
לחץ כאן להשארת פרטים ובדיקת התאמה למחזור הקרוב
מי ייתן ותמצא/י את הדרך שמבטאת את הכישורים, הערכים והתשוקות שלך, ותוביל אותך לחיים מלאי תחושה של משמעות וסיפוק. כי בסופו של דבר, בחירה במסלול כזה הופכת אותנו לא רק למקצוענים בתחום שבחרנו, אלא גם לאנשים שלמים יותר – שמגשימים את עצמם בלי להתפשר על מה שחשוב באמת.